zaterdag 14 april 2018

Bossche klokken

Wat je niet meer ziet, vergeet je. Dit geldt ook voor wat je niet meer hoort. Toch is niets zo in staat om herinneringen aan het verleden op te roepen als een luidende klok. De komende tijd gaat de aandacht van een groep enthousiastelingen in het bijzonder uit naar herstel van het “Klinkend erfgoed”. Als je klokken hoort luiden, bij verdrietige gelegenheden als een uitvaart, dodenherdenking, maar ook bij vreugdevolle, zoals de bevrijding van onze stad herken je het meteen.
Anderhalf jaar geleden heeft deze groep de handen ineengeslagen, nadat ze allemaal op eigen wijze hun liefde verklaard hebben aan de luidklok. Het is een geluid dat van oudsher deze stad en nog veel meer steden vulde en misschien wel overheerste op bepaalde momenten.

Kerken en klokken bepaalden vele eeuwen het beeld en de niet te negeren geluiden van het slaan van de uren, het luiden en het bespelen van de beiaard. Het zijn decibellen van een andere orde die collectief associaties oproepen. Ouderen zullen eerder het geluid beleven als iets wat ze kennen en bij jongeren roept het evenzeer gevoelsreacties op. Niet te vergeten is ’s-Hertogenbosch van oudsher een klokkengietersstad met beroemde namen als Geert van Wou en Gobel Moer.

De groep stelt zich ten doel om de klokken met de hand te gaan luiden waarvoor het Bossche Klokkenluidersgilde (BKG) een half jaar geleden werd opgericht.

De laatste jaren zijn in Nederland op verschillende plaatsen klokkenluidersgilden ontstaan. Veel klokken worden mechanisch aangedreven en dat leidt tot een keurig planmatig spel, wat saai en minder natuurlijk klinkt. Voor wie het handmatig luiden eens wil beleven, luistert naar het spel van het Utrechts Klokkenluiders Gilde dat op gezette tijden luidingen organiseert. Ook onze St. Jan wil graag klokkenluiders. Het BKG is gestart met het gilde en werkt samen met de Beiaardstichting, eigenaren van klokken en zij betrekt omwonenden bij de plannen.

In de Beiaardweek wordt een klokkenwandeling georganiseerd op zaterdag 21 april. Wie mee wil met de wandeling of wie interesse heeft in deelname aan het klokkenluidersgilde, zie de verwijzing naar de website.

Misschien vind je het allemaal niks voor jou. Waarom zouden we ons nog druk maken over een paar klokken uit het verleden? Daar stel ik tegenover: ook al heb je niets meer te maken met de kerkelijke traditie, dan nog is het jammer dat onze kerken (mét klokken) verdwijnen. Godsdienst in haar oude vorm hoeft niet terug te komen maar aan het gevoel van saamhorigheid heeft wel iedereen behoefte. En daar kunnen die oude klokken een belangrijke rol in spelen. Klokken hebben ziel.

Til Palm
https://boschboompjes.blogspot.com
www.beiaardonline.nl/bossche-klokkenluiders-gilde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten